Perjalanan hidup ku...

perjalanan hidup ku bermula dari hari pertama ku di lahirkan...

Bila anak buat perangai..

Assalammualaikum wbt..
DSC08463a
Ummi selalu tertanya-tanya bagaimana kawan-kawan di sini menyelesaikan masalah bila anak dah pandai buat perangai...maklumla Irfan sekarang ni bakal 3 tahun lagi 2 bulan...ermmm Ummi rasa makin lama makin banyak 'perangai baik' yang dia tunjukkan..kadang-kadang terasa kesabaran Ummi di cabar...bila kesabaran Ummi makin menipis mula la Ummi rasa berhangin je satu badan...so sebelum ianya makin parah better Ummi search cara penyelesaiaannya...

so Ummi terjumpa artikel mengenai ANAK BUAT PERANGAI yang di petik dari sini ..mengikut artikel ini yang di tulis oleh Dr M Swamenathan, Pakar Perunding Kanan Psikiatri, anak buat perangai memang biasa berlaku di kalangan kanak-kanak berumur 18 hingga 36 bulan. Ianya akan berkurangan apabila mereka mencecah umur empat tahun. uiksss ada lagi setahun untuk Ummi hadapi nya ni...huwaaaaaaa mental dan fizikal kena bersiap sedia ni...hehehe bukan apa better sedia awal kan dari Ummi yang main hentam keromok nak naik hangin..:p

Ok la before kita mencari jalan penyelesaiannya kita perlu la tau mengapa anak-anak kita buat perangai...kita perlu la mengkaji kenapa ianya terjadi..cecewah cakap memang mudah kann ;)...dalam artikel ini juga menyatakan:
Anak-anak kecil mempunyai sifat ingin tahu dan berminat terhadap hampir semua yang dilihat, didengar, dirasa dan disentuh mereka. Bagaimanapun, apabila mereka dihalang daripada meneroka keadaan di sekeliling, mereka akan membuat perangai. Selain itu, disebabkan kurang kemahiran berkomunikasi dengan berkesan, anak-anak kecil biasanya tidak dapat memberitahu kehendak dan keinginan mereka. Jadi, bila si manja tidak dapat memberitahu keperluannya kepada anda, (contohnya “ibu, saya lapar”), dia akan naik angin.
hah yang ini tak dapat di nafikan...Irfankan kalau dia cakap tapi Ummi tak faham memang dia akan marah...pastu siap kerut kan kening laa...mulut siap berdecit..'iskk Ummi ni tann...'...hehehe mulut harus muncung laa...then pujuk-pujuk suruh dia paham kan Ummi...kalau Ummi & Ayah still tak paham tang ni dia akan buat perangai..mula la pukul-pukul..hentak-hentak kan kaki dia...huwaaaa manyak sakit ooo...perit wei kalau dia pukul ni...SO macamana nak settle kan?

Ni apa yang di nyatakan dalam artikel tu la kan :
  • Alih perhatiannya. Bawa anak anda ke tempat lain atau tawarkan gantian.
  • Buat dia ketawa. Muka kelakar atau suara lucu boleh membuat si manja lupa sebab dia merajuk.
  • Buat seperti biasa. Berpura-pura dia tidak ada. Jika si manja memanggil anda, buat tidak tahu. Anak kecil anda menangis untuk mendapatkan perhatian. Jadi, bila tidak mendapat perhatian, dia akan menyerah kalah dan berhenti menangis.
  • Buat tidak peduli. Jika semua cara tidak berkesan, usah hiraukan si manja. Bila anda tidak mempedulikannya, dia mungkin berhenti membuat perangai. Tetapi pastikan si manja sentiasa berhampiran anda.
So far kalau dia buat perangai dan time tu mood Ummi tengah baik sure la ada aksi pujuk memujuk..kalau mood Ummi tengah KO...siappp la ko memang kena la tu...tak pun Ummi guna pendekatan biarkan dia menangis nanti dah penat diam la dia...so far berkesan gak yang ni...kang dia tau la Ummi tengah marah...mula la datang peluk cium Ummi..hehehe

Dalam artikel tu ada juga menerangkan pencegahan anak buat perangai...boleh la korang rujuk kat link atas nun...kalau Ummi tak nak Irfan buat perangai Ummi akan pasti kan
  • dia dalam keadaan kenyang sebelum nak keluar kemana-mana.. tak pun bawak kan bekal roti yang dia suka...
  • jangan sesekali bawak dia lalu depan kedai yang penuh mainan...haahhhh harusss dia buat perangai...hehehe
  • dengar & cuba paham kan apa yang dia nak & cuba sampai kan...paham-paham jer la kan anak kecik yang baru mula nk cakap...lain d sebut lain yang d maksud kan...
Semoga para ibu & bapa berjaya menghadapinya ok!
DSC08469a

2 comments:

wah nie bukan utk Ummi Irfan je . harus utk mak su nye sekali kan ? cer pulak awak carik mcm mana na atasi bila budak mcm IRFAM akan mengada2 bila ada yg ngada2 kan nye . ~mood geram~ haha

 

hahahaha tu kes anak d manja kan tu...nanti uda carik kan info ye...;)

 

Post a Comment